1 de febr. 2009

Dia Escolar de la No-violència

La Generalitat edita un llibre-CD per introduir els joves en la cultura de la pau
L' Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans (Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació) i el Departament d'Educació han editat Deconstruir la guerra, un llibre-CD que pretén introduir els joves de secundària en la cultura de la pau. La unitat didàctica, que s'ha presentat avui coincidint amb el Dia Escolar per la No Violència i la Pau, parteix de la constatació que, durant anys, els alumnes han estudiat els successius conflictes que ha patit el nostre país, Europa o el món. Però poques vegades se'ls parla de conflictes armats actuals; de les causes que s'amaguen darrere una guerra; o de les alternatives que existeixen per resoldre conflictes sense recórrer a la violència.

En la presentació, a l' IES Bruguers de Gavà, el director de l'Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans, Xavier Badia, ha explicat que Deconstruir la guerra vol ser “un instrument per als mestres de secundària per descobrir als joves les víctimes i el negocis que s'amaguen rere les guerres” i explicar “que els conflictes es poden resoldre de forma pacífica”. Badia ha recordat que “estem molt habituats a parlar dels conflictes, de les guerres i dels seus vencedors” però cal reforçar l'educació en valors i en cultura de la pau. També ha participat en la presentació el director general d'Innovació del Departament d'Educació, Joan Badia, que ha assegurat que “la feina d'Educació és proactiva a favor de la pau i la convivència entre els qui avui són alumnes i demà seran els ciutadans i ciutadanes d'aquest país”.

Deconstruir la guerra és un treball elaborat per Justícia i Pau que, tal com ha explicat la representant d'aquesta entitat, Elena Romagosa, “vol desfer la imatge que els més joves tenen de les guerres a través de pel•lícules o videojocs perquè s'adonin que hi ha unes víctimes i uns interessos amagats”.

El Departament d'Educació distribuirà el llibre-CD entre els Centres de Recursos Educatius on tots els mestres el tindran a la seva disposició, amb l' objectiu de potenciar l'educació en valors i els aspectes del currículum escolar a favor de la cultura de pau. A més la Generalitat organitza presentacions arreu del país perquè els professionals de l'educació coneguin aquesta nova eina educativa. Amb aquest manual, l'Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat obre la col·lecció Apunts de Pau i Drets Humans, destinada a facilitar recursos pedagògics a les escoles per promoure la cultura de la pau i els drets humans.


Deconstruir la guerra
Deconstruir la guerra és una obra del Centre Delàs de Justícia i Pau (Francesc Benítez, Tica Font, Pere Ortega i Alejandro Pozo) fruit d'un encàrrec de l'Ajuntament de Sant Adrià del Besòs. Els autors han estructurat el llibre en quatre blocs:

Què s'amaga darrere les guerres
Les víctimes de les guerres i dels conflictes armats
Les maneres de fer la guerra. Objectius: qui fa les guerres; el drama dels nens soldats; els mètodes de lluita, etc.
Alternatives a les guerres i a la no violència